четвер, 21 травня 2015 р.

Наша Галактика - Чумацький Шлях

Назва Галактика прийшла з Давньої Греції і в перекладі означає Молочний Шлях.
Правильну здогадку про те,що наш Чумацький шлях насправді є гіганським скупченням зір, висловив ще давньогрецький філософ Демокрит(бл. 460-370 рр. до н.е.) Її правильність підтвердив італійський учений Галілео Галілей. Навівши на Чумацький Шлях свій саморобний телескоп, він побачив, що  туманна стрічка насправді складається з безлічі "слабких" зірок.  Це було перше достовірне свідчення того, що зорі не заповнюють рівномірно весь простір Всесвіту.
Інший астроном-спостерігач Вільям Гершель у XVIII ст. уперше представив форму нашої зоряної системи: "Зорі, які ми бачимо, не розкидані в просторі без порядку, а утворюють шар, товщина якого незначна порівняно з довжиною й шириною".  Він запропонував модель Галактики (1785р.) та довів, що Чумацький Шлях із Сонцем - відособлена зоряна система, хоча остаточно наявність багатьох  галактик встановив  Е.Габбл у 1923 р.
Галактику Чумацький Шлях відносять до класу спіральних систем; її населяють за різними оцінками від 200 млрд. зір до трильйона, а також численні газопилові хмари. Велика частина зір і практично вся міжзоряна речовина зосереджена в диску діаметром близько 120000 світлових років і товщиною близько 1000 світлових років. У центрі диска розташоване кулясте ущільнення діаметром близько 30000 світлових років, астрономи називають його англійським за походженням словом "балдж".
Галактика має добре виражену спіральну структуру. Зараз переконливо доведено, що в нашій Галактиці дві спіралі. Магнітне поле Галактики зосереджене переважно у спіралях. Сонце знаходиться між спіралями. Для Землі це вкрай сприятливо, бо бурхливі процеси, що проходять у спіралях, своїм смертоносним випромінюванням не впливають на все живе на Землі. Можливо, саме завдяки вдалому розташуванню Сонячної системи в Галактиці на Землі збереглося життя.
 Деяка частина зір Галактики об'єднана в скупчення, тобто в групи, які пов'язані між собою взаємним тяжінням і тому рухаються в просторі як єдине ціле. Розрізняють два види зоряних скупчень: розсіяні та кулясті. Майже всі розсіяні зоряні скупчення знаходяться в районі Молочного Шляхуабо поблизу нього. Їх виявлено близько 1200, а найвідоміші з них - Плеяди та Гіади. Вік розсіяних скупчень у середньому становить 1 млрд. років.
Кулясті зоряні скупчення мають сферичну або злегка сплюснуту форму, їхній діаметр до 300 світових років. Більшість кулястих зоряних скупчень згруповані біля сузір'їв Стрільця, Скорпіона, Змієносця. Вік кулястих зоряних скупчень становить 10-12 млрд. років.
У нашій Галактиці наявні не лише зорі. Міжзоряний простір наповнено газом та пилом, які можуть утворювати величезні за розмірами, досить густі, неправильної форми хмари - дифузні туманності. Їх поділяють на світлі та темні.
Темні туманності - це зони, які поглинають світло зір, що розміщені далі від спостерігача на Землі.  Якщо поблизу туманності є досить яскрава зоря, то туманність відбиває її світло і завдяки цьому стає світлою туманністю.
Окрім дифузних, існують також волокнисті та планетарні туманності.

Немає коментарів:

Дописати коментар