четвер, 21 травня 2015 р.

Майбутнє Всесвіту

"Вважати Землю єдиним заселеним світом було б так само безглуздо, як стверджувати, що на величезному засіяному полі міг би вирости лише один колосок" (Митридор, ІІІ ст. до н.е.)
Майбутнє Всесвіту залежить від середньої густини речовини, яка взаємодіє згідно із законом всесвітнього тяжіння. Можливо, що Всесвіт є відкритим і нескінченним, і його розширення буде тривати вічно. Але якщо середня густина речовини у Всесвіті більша ніж деяка критична величина, то такий Всесвіт може періодично розширюватися, а потім стискатися.
Гравітаційна взаємодія речовини в майбутньому може зменшити швидкість розширення Всесвіту. Виявляється, якщо середня густина Всесвіту має критичне значення 5*10^-27 кг/куб.м, то розширення може тривати вічно.
Можливі такі три сценарії майбутнього розвитку Всесвіту.

1.     Якщо середня густина Всесвіту менша критичної, то галактики будуть розлітатися вічно, і в майбутньому температура фонового випромінювання поступово буде знижуватися, наближаючись до абсолютного нуля, а максимум випромінювання з часом буде зміщуватись у сантиметровий і метровийдіапазони електромагнітних хвиль. Такий Всесвіт називають відкритим, він не має межі у просторі й  може існувати вічно, поступово пероетворюючись на ніщо.
2.    Якщо в космосі виявиться значна прихована маса і середня густина буде більшою за критичну, тоді розширення Всесвіту через деякий час припиниться. Такий Всесвіт називають закритим - він немає межі у просторі, але має початок і кінець у часі.      Через кілька мільярдів років розлітання галактик може зупинитися, а потім почнеться стискання Всесвіту, бо гравітаційна сила змусить галактики зближуватись. Зближення галактик призведе до трагічних наслідків для живих організмів, бо енергія фонового випромінювання і температура Всесвіту будуть зростати. Температура зросте настільки, що всі живі істоти загинуть, потім зникнуть зорі, планети, елементарні частинки, і Всесвіт знову перетворюється на речовину з надзвичайно великою густиною.
3.   Існує також імовірність того, що середня густина Всесвіту дорівнює критичній густині. В цьому випадку безмежний та нескінченний Всесвіт має нульову кривизну. Галактики будуть розлітатися вічно, температура Всесвіту буде вічно наближуватися до абсолютного нуля.

Сучасні спостереження підтверджують існування у Всесвіті прихованої маси (так звана темна матерія), яка зосереджена в тілах, що випромінюють незначну енергію у вигляді електромагнітних хвиль - чорні діри, пульсари, нейтринне випромінювання, гравітаційні хвилі тощо. Астрономи, які займаються проблемами космології, запропонували гіпотезу щодо існування нового класу елементарних частинок, яким дали умовну назву - Слабко Взаємодіючі Масивні Частинки (СВМЧ). Якщо ці гіпотези про приховану масу підтвердяться, то середня густина Всесвіту може бути більша за критичну, і майбутня еволюція Всесвіту буде іти за сценарієм закритого космосу. Такий Всесвіт нагадує казкову птицю Фенікс, яка періодично спалюється, а потім із попелу відроджується молодою. 
Основні причини, які можуть викликати загибель нашої цивілізації

  1. Екологічна катастрофа, що забруднить середовище
  2. Зміна клімату на Землі через збільшення кількості вуглекислого газу в атмосфері, збільшення парникового ефекту та підвищення температури
  3. Збільшення озонових дір в атмосфері, внаслідок чого можуть загинути флора і фауна планети
  4. Катастрофічне зіткнення з астероїдом або кометою
  5. Цивілізація може закінчити  життя самогубством через атомну війну
  6. Інтелектуальна деградація людства
Контакти між цивілізаціями перш за все означають обмін інформацією.  Якщо у Всесвіті існують інші цивілізації і вони мають певний обсяг інформації щодо своєї частини Галактики, то обмін інформацієюміж ними може привести до загального зростання інформації, тому такий процес, згідно з теорією біологічної еволюції, можна вважати прогресивним.
Контакти з іншими цивілізаціями можуть бути трьох типів:
1.  Обмін інформацією за допомогою електромагнітних хвиль або іншого випромінювання, яке може бути носієм інформації.
2. Обмін інформацією за допомогою автоматичних систем, керувати якими будуть комп'ютери і роботи.
3. Зустріч живих представників інопланетних цивілізацій.
Життя - це  складна відкрита система хімічних і біологічних сполук із високим ступенем упорядкованості, яка зберігає величезний об'єм інформації про себе і навколишній світ. Земля за багатьма параметрами є закритою системою, тому проблема виживання людства пов'язана з освоєнням космосу. Наша цивілізація зробила перші кроки в цьому напрямку - ми почали дослідження Сонячної системи. Але в людства можуть виникнути проблеми під час устанорвлення контактів із чужими цивілізаціями, які перебувають на вищому, у порівнянні з нами, ступені інтелекту.




Немає коментарів:

Дописати коментар